dishidrotski dermatitis

Dishidroza

To je vrlo česta bolest koja se tipično javlja i pogoršava ljeti, dok zimi bude bolje. Smatra se da se radi o osjetljivosti na metale te da dolazi do upalne rekacije kože, obično na rukama i stopalima. Najčešće se javlja kod osoba sa suhom kožom te kod osoba koje imaju neurodermatitis.

Do reakcije dolazi pri direktnom kontaktu s metalom, preko hrane ili vode. Obično je u pitanju nikal pa ima smisla raditi alergološko testiranje na metale. Ako ste alergični, tada dobijete popis stvari koje morate izbjegavati. Savjetuje se izbjegavati nošenje nakita s puno nikla, tipa piercing ili naušnice, jer to najviše pospješuje razvoj alergije na metale kod žena. Možete slobodno nositi naušnice i piercing, ali bitno je nositi metal sa što manje nikla. To znači što čišće zlato tj., veći karat. Najvažnija prevencija bolesti je što manje i kraće dirati metale. Važno je ruke što manje namakati i što češće mazati kremom za njegu ruku.

Kako bolest izgleda?

Bolest se javlja u obliku sitnih prozirnih duboko smještenih mjehurića na dlanovima te na prstima i sa strane prstiju, koji često svrbe i peku. Nakon toga mjehurići pucaju i nastaje sitno točkasto ljuštenje kože. Kod težih oblika nastaju plikovi i dolazi do pucanja kože, a javlja se i bol te nelagoda.

Kako se bolest liječi?

Liječi se uglavnom kortikosteroidnim kremama ili, kod težih slučajeva, tabletama. Postoje druge protupalne kreme: lokalni retinoid, vitamin D te topički imunomodulatori. Mogu se davati i tablete vitamina A. Fototerapije „UVB narrow band“ i „puva bath“ odlično djeluju. Još se koriste i antibiotici te tablete koje se koriste kod odvikavanja od alkohola. Postoje i pripravci koji vežu metale te ih neutraliziraju.

Može li se bolest izliječiti?

Bolest se ne može izliječiti, nego zaliječiti te držati uspješno pod kontrolom.

Što je novo u liječenju bolesti?

Novost je primjena neodimium yag lasera koji djeluje protupalno i znatno skraćuje trajanje bolesti. Većinom osjetite trenutno olakšanje ili kasnije tijekom dana. Za lakše slučajeve dovoljan je 1 tretman, a za teže slučajeve treba više tretmana kombinirati s drugom terapijom. Tretman traje izrazito kratko, ne boli niti je potreban oporavak. Podrazumijeva se da što manje namačete ruke, što češće ih mažete i izbjegavate kontakt s metalom, tj. što kraće ga držite u ruci.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu