Akne su kronična upalna bolest ovisna o genetici, prehrani, stresu i hormonalnom poremećaju koja započinje početkom puberteta, a kod žena može trajati i do 40-ih godina.

Razvoj akni

Prvi korak u razvoju akni je začepljenje otvora kanala lojne žlijezde na površini kože, gdje se loj izbacuje kako koža ne bi bila suha. Smatra se kako je upala jedan od uzroka začepljenja otvora kanala lojne žlijezde, što je prvi korak u razvoju akni. Genetski faktori uz upalu potiču sljepljivanje stanica u otvoru kanala, što stvara čep umjesto da se stanice izbace van. Lojna žlijezda dalje stvara loj koji nema kamo izaći, a zatim nakupljeni loj i čep stvaraju komedon ili miteser, što je osnova za daljnji razvoj akni. Komedon pocrni ako je u izravnom dodiru sa zrakom te se tada naziva otvoreni komedon, a ukoliko nije u izravnom dodiru sa zrakom radi se o zatvorenom komedonu. Većina akni nastaje iz zatvorenih komedona. Daljnjim nakupljanjem loja dolazi do pucanja kanala lojne žlijezde te sadržaj dopire u kožu i stvara upalu, tj. akne. Bakterije imaju sporednu ulogu u razvoju akni. One se hrane nakupljenim lojem te tada njihovi razgradni produkti doprinose upali i pucanju kanala lojne žlijezde. Muški hormoni, prehrana i stres pojačavaju rad lojnih žlijezda te tako pogoršavaju akne. Akne su nepredvidiva bolest sklona naglim pogoršanjima i poboljšanjima. Potrebno je 1-2 mjeseca terapije za početne rezultate.

Kako se liječe akne?

Najvažnije sprječavanje razvoja komedona je pomoću lijekova, zatim uništenjem lojnih žlijezda, čišćenjem lica, kontracepcijom, promjenom prehrane, smanjenjem stresa te raznim tretmanima. Osnovu u liječenju akni čine lokalni retinoidi s azelaičnom kiselinom koji sprječavaju začepljenje otvora kanala lojne žlijezde. Antibiotici imaju protuupalnu ulogu, odnosno smanjuju upalu, a time i razvoj ožiljaka te smanjuju broj bakterija. Kao posljedica upale nastaje crvenilo kože te ožiljci ako je došlo do jake upale. Uz antibiotike postoje brojni pripravci koji uništavaju bakterije, primjerice benzil peroksid, sumpor… Kontracepcija poništava utjecaj muških hormona i smanjuje mašćenje lica. Postojeće komedone treba redovito uklanjati čišćenjem lica, dok terapija za cilj ima smanjenje razvoja novih komedona. Kontracepcija i Roaccutan smanjuju veličinu lojnih žlijezda dok pojedini tretmani uništavaju lojne žlijezde te se smanjuje mašćenje kože. Pržena hrana, mlijeko i šećer potiču upalu te pogoršavaju akne, koje su upalna bolest. Stoga je navedenu hranu potrebno izbjegavati. Pojedini dodaci hrani kao cink, linoleinska kiselina ili krom, povoljno utječu na akne.

Za teže akne koriste se isotretionin (Roaccutane), sulfonilni pripravci te niz drugih lijekova. U budućnosti se očekuju novi lijekovi koji imaju jaki protuupalni efekt i tako liječe akne. Odnedavno postoje brojni tretmani i uređaji koji izuzetno učinkovito drže akne pod kontrolom. Kada smo izliječili akne, potrebno je još jednu godinu provoditi terapiju protiv akni. Konačno izlječenje akni uništenje je lojnih žlijezda terapijom, tj. tretmanima, ili spontano, što je nažalost često praćeno ožiljcima. Akne nije moguće izliječiti preko noći jer je potrebno određeno vrijeme kako bi se uništile aktivne lojne žlijezde. Taj period nije moguće predvidjeti. Nakon što su akne izliječene, potrebno je i dalje provoditi terapiju održavanja još 1 godinu kako se akne ne bi vratile.

Koji je prvi korak u borbi protiv akni?

Prvi korak je pregled dermatologa kako bi se na temelju izraženosti akni odredila terapija te daljnje mjere i postupci. Po potrebi se odrede hormonalne pretrage kako bi se isključili policistični jajnici kao glavni uzrok povećane količine muških hormona. Uz jajnike, nadbubrežna žlijezda i bolesti hipofize mogu biti uzrok povećane proizvodnje muških spolnih hormona. Potrebno je promijeniti prehranu, koristiti kreme protiv komedona, smanjiti upalu i odlaziti na redovita na čišćenje lica (mehaničko čišćenje lica ili mikroabrazija kisikom). Akne ne smijete nikako tiskati jer tako samo nastaju ožiljci. Kod prvih znakova pogoršanja akni savjetuje se odmah javiti liječniku kako ne bi nastao ožiljak te promijeniti terapiju.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu