hemangiom

Hemangiom

Hemangiom predstavlja poremećaj u razvoju koji je obično estetski problem. Savjetuje se promjene tretirati što ranije, osobito dok su u razini kože jer se s vremenom povećavaju te budu iznad razine kože. Promjene nije nikad kasno tretirati, ali nema potrebe niti čekati jer rezultati mogu biti nešto slabiji. Nema ograničenja vezanih uz dob kada se mogu tretirati. Danas se, ako je potrebno, tretiraju već i novorođene bebe. Savjetuje se promjene redovito kontrolirati i mjeriti. Kod njihova rasta savjetuje se što ranije odstranjivanje. Manji dio hemangioma može se povući sam, ali u jakom malom postotku, gotovo uvijek se radi o hemangiomima koji su u razini kože. Općenito se savjetuje u slučaju njihova rasta iznad kože započeti s tretmanom što prije.

Za uklanjanje hemangioma često je potrebna kombinacija lasera i AFT tretmana. Hemangiomi se mogu nalaziti bilo gdje na tijelu, a nastaju kao posljedica genetskog poremećaja u razvoju. Najčešće se javljaju odmah nakon poroda ili u ranom djetinjstvu. Teško je odrediti broj tretmana jer je to individualno te o ovisno o obliku, veličini i starosti hemangioma. Prosječno se s tri tretmana postižu dosta dobri rezultati, no ponekad je potrebno više tretmana, najčešće ukoliko su hemangiomi stari ili se nalaze na ekstremitetima. Hemangiom se može gotovo u cijelosti ukloniti, ali ne i 100%. S vremenom se povećava količina vezivnog tkiva u hemangiomu na račun krvnih žila, što je razlog slabijeg uspjeha tretmana kod starih hemangioma. Na pojedinim mjestima, pogotovo na nogama, nekad znaju biti jako otporni. Kod starijih hemangioma nekad je potreban erbium ili CO2 laser kako bi se uništilo vezivno tkivo te su moguća oštećenja kože ili manji ožiljci.

Neodimij Yag laser

Zbog velike dubine prodora laser se koristi za dublje smještene hemangiome ljubičaste boje. Nekad je potrebno tretman kombinirati s AFT tretmanom ili drugim laserima, ako se radi o dijelu smještenom bliže površini kože.

KTP laser

Koristi se za površne hemangiome koji su svijetlocrvene boje.

Pulsed Dye laser

Pulsed Dye laser koristi se za površno do srednje duboko smještene hemangiome. Smatra se kako je ovo najbolji laser za uklanjanje hemangioma.

AFT tretman

Tretman se bazira na istom principu kao Neodimij Yag laser, ali se zbog manje dubine prodora zraka koristi za površne hemangiome crvene ili svijetlocrvene boje. Broj tretmana ovisi o površini, veličini i trajanju promjene. Nekad ga je potrebno kombinirati s Neodimij Yag laserom.

Aleksandrit laser

Hemangiomi s godinama gube krvne žile koje nadomješta vezivno tkivo te se zato teže uklanjanju, osobito na rukama i nogama. Zbog toga se savjetuje što ranije započeti s tretmanom, iako nikada nije kasno. Upravo kod starijih hemangioma ponekad nažalost, ne postižemo dobre rezultate, te je jedino rješenje aleksandrit laser valne duljine 755 nm. Laser je veoma specifičan za krvne žile i ima veću dubinu prodora zbog čega je efikasan kod uklanjanja hemangioma. Upravo pri tretiranju starijih hemangioma, koji su „otporni“ na tretmane, aleksandrit laser je najbolje rješenje.

Mixed tehnologija

Mixed tehnologija predstavlja najveću revoluciju u tretmanima uklanjanja kapilara, vena i hemangioma. Istovremeno se koriste aleksandrit laser 755 nm i neodymium yag laser 1064 nm. Prednost ove kombinacije je što aleksandrit laser pretvara glavni hemoglobin u methemoglobin koji se znatno lakše i efikasnije može ukloniti i s manjom snagom neodymium yag laserom. Tretman stoga znatno manje boli a rezultat se vidi znatno ranije. Možemo reći da je ovo najbolja tehnologija za tretmane uklanjanje hemangioma.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu