Gotovo nijedan tretman nije tako važan kao korekcija obraza. Ako pogledate sve slavne i poznate žene, primijetit ćete da imaju istaknute jagodične kosti i naglašene obraze. Pojam mladosti označava trokutasto lice, a punoća lica u središnjem dijelu se s godinama gubi. Razmak između donjeg kapka i obraza se jako povećava. U području donje čeljusti se nakuplja višak kože i masnog tkiva. Glavni cilj pomlađivanja je naglasiti obraze, smanjiti razmak između donjeg kapka i obraza te korigirati centralni dio lica, tj. obraze, da bismo dobili punoću. Bez obzira što se radi o minimalnom zahvatu, znatno popravljamo izgled lica u smislu da klijent izgleda svježije, odmornije, zdravije, bolje i mlađe.

Korekcija obraza je jedan od glavnih tretmana pomlađivanja koji daje prirodan izgled i vraća izgled kakav ste imali u mladosti. Kod mlađih osoba radi se naglašavanje obraza u području jagodične kosti. Kod starijih osoba potrebno je vratiti izgubljeni volumen i ponovno oblikovati obraz. Korekcijom obraza istovremeno indirektno smanjujete vrećice ispod očiju i bore oko očiju, jer nadoknađeni volumen daje potporu koži, a podočnjake smanjuje zadebljanjem kože. Ako pogledate mršave osobe, uočit ćete da one izgledaju starije upravo zbog gubitka masnoće u području obraza.

Zašto se obrazi spuštaju i smanjuju?

U prvom redu dolazi do smanjivanja potkožnog masnog tkiva koje koži daje potporu i volumen. Kad se masno tkivo smanji ispod određenje granice, nastaju vidne promjene u smislu spuštanja lica i razvoja bora. Dodatno vezivno tkivo slabi, što potiče daljnje spuštanje obraza. Posljedično se povećava razmak između donjeg kapka i obraza, što je glavni znak starosti, a ujedno daje i izgled umora i bolesti. Mišići i ligamenti se jače vide te dolazi do ljubičastog prosijavanja kože, što čini tzv. lažne podočnjake. Očne vrećice se jače vide zbog spuštanja obraza.

Nadoknadom volumena punjačima ili vlastitim masnim tkivom rješavamo navedene promjene. Druga opcija su umetci na bazi silikona, ali se u zadnje vrijeme sve manje koriste. Ako je vezivno tkivo, tj. ako su ligamenti jače oštećeni, tada je potrebno operativno ojačati vezivno tkivo s naknadnom nadoknadom volumena. Spuštanjem obraza se dodatno pogoršavaju i stvaraju nazolabijalne bore, bore u kutevima usana (tzv. „marionette lines“) te se stvara višak kože na donjoj čeljusti. Korekcijom obraza ujedno utječemo i na ostale navedene promjene.

Što možete očekivati od tretmana?

Nakon tretmana su uočljive naizgled manje promjene koje kroz naredne dane u Vašim očima postaju sve uočljivije. Potrebno je kraće vrijeme privikavanja na novi izgled lica te za uočavanje rezultata tretmana. To su naizgled manje promjene koje značajno mijenjaju Vaš izgled na bolje. Izgledate svježije, zdravije, odmornije i općenito bolje, uz sačuvan prirodni izgled. Bitno je postići punoću obraza, tj. centralnog dijela lica, sa ili bez naglašavanja jagodične kosti. Punoćom centralnog dijela lica postižete mladenački izgled. Cilj je vratiti Vaš raniji izgled, koji ste imali u mladosti. Najbolje je da uzmete svoju sliku od ranije i usporedite je s izgledom nakon tretmana, da biste uočili promjene. Ljudi oko Vas će vidjeti da bolje izgledate, ali neće moći znati što ste radili, upravo zbog prirodnog izgleda koji pruža tretman. Tretmanom indirektno smanjujete podočnjake, očne vrećice, nazolabijane bore, bore oko očiju te u kutevima usana.

Kome se preporuča tretman?

Tretman se općenito preporuča nakon 35.-e godine života na dalje, kada prirodno dolazi do gubitka punoće obraza, tj. centralog dijela lica. Posebno se preporuča osobama koje su imale blefaroplastiku između 30.-e i 40.-e godine te koje su izgubile punoću obraza zbog operacije. Tretman se preporuča i mlađim osobama koje su mršave i stoga nemaju punoću obraza.

Što se tretmanima korigira?

Prije tretmana liječniku je potrebno objasniti što želite korigirati:

  • naglašavanje jagodične kosti
  • centralni dio obraza
  • područje između donjeg kapka i obraza
  • kombinacija gore navedenog

Punjači

Cilj punjača je nadoknada volumena i stvaranje novog kolagena. Postoje razne vrste punjača koji se koriste u navedene svrhe. Trajanje rezultata ovisi o vrsti punjača. Kod punjača na bazi hijaluronske kiseline rezultati prosječno traju 9-15 mjeseci. Rezultati drugih vrsta punjača mogu trajati i do nekoliko godina. Potreban volumen punjača ovisi o gubitku volumena. Prosječno je dovoljno 1-3 mm. Daje se lokalna anestezija injekcijom (kao kod zubara) ili se zahvat radi bez anestezije jer neki punjači u sebi imaju anestetik. Nakon tretman moguć je kratkotrajni otok ili masnice koje brzo prolaze. U tu svrhu koristi se heparinska krema, ukoliko je nužno da masnica brže prođe. Kako bi se masnice smanjile i spriječile, savjetuje se 10-ak dana prije tretmana ne uzimati vitamin E, ginko preparate, andole ni sredstva protiv zgrušavanja krvi.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu