Herpes je bolest uzrokovana virusom herpesa tipa 1 i 2. Herpes virus tipa 1 obično zahvaća područje glave, a virus tipa 2 spolne organe. Virus prodre kroz oštećenje kože i sluznice te ostaje doživotno u nama smješten u živčanim nakupinama, tzv. ganglijima. Padom imuniteta se povremeno aktivira, kod nekih jednom, a kod nekih češće. Bolest nije moguće izliječiti, ali je moguće zaliječiti i držati pod kontrolom.

Kako se bolest liječi?

Postoje razne antivirusne kreme koje nisu baš uvijek djelotvorne, nekim ljudima pomognu, dok drugima uopće ne pomažu. U narodu se za liječenje često koristi pasta za zube, što ima smisla, jer pasta sasuši promjene na koži. Može se u istu svrhu koristiti i cinkova pasta. Druga mogućnost je uzimanje tableta protiv herpesa, po potrebi ili određeno vrijeme, koliko je potrebno.

Što je najvažnije kod liječenja herpesa?

Najvažnije je provesti terapiju, po mogućnosti unutar 48h od izbijanja promjene. U protivnom terapija slabije djeluje ili uopće ne djeluje.

Što je novo u liječenju herpesa?

Posljednjih nekoliko godina se koriste laseri slabe snage koji pospješuju nestanak simptoma herpes infekcije. Novost je primjena neodimium yag lasera.

Kako djeluje neodimium yag laser?

Laser djeluje protupalno i toplinom deaktivira virus. Najvažniji efekt lasera je znatno skraćivanje tijeka bolesti i ubrzavanje nestanka promjena na koži. Mjehurići se trenutno posuše i uklanja se osjećaj nelagode, svrbeža i peckanja. Većinom je dovoljan 1 tretman te poboljšanje uglavnom nastupi već isti dan. Nakon toga laser se koristi po potrebi, kad izbije herpes, jer bolest ne možemo zauvijek izliječiti. Uglavnom nije potrebna nikakva druga terapija poslije lasera. Sam tretman traje izrazito kratko, nema oporavka, boli ili nelagode. Nakon tretmana možete se vratiti na posao ili obavljati svakodnevne aktivnosti.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu