akne

Velika greška u liječenju akni

Akne su kronična upalna bolest ovisna o genetici, prehrani, stresu i hormonalnom poremećaju koja započinje početkom puberteta, a kod žena može trajati i do 40-ih godina.

Nažalost antibiotici se prelako i prečesto propisuju kod liječenja akni čak kad nisu potrebni. Posljedice tog nerazumnog liječenja mogu biti velike. Bakterije postaju otpornije na antibiotike te se teže liječe. Zapravo primjena lokalnih antibiotika nema više smisla zbog toga. Povećava se sklonost upali grla. Najviše se ošteti probavni sustav i probava uz učestale gljivične infekcije pogotovo kod žena. Da ne govorimo o utjecaju na jetru i organizam. Antibiotici jesu potrebni ali ne uvijek i po svaku cijenu. Često se mogu zamijeniti drugim sredstvima tipa laser, benzil peroksid i drugim protupalnim lijekovima. Uloga antibiotika je u prvom redu da smanje upalu a ne da ubiju bakterije što je razlog više za primjenom drugih protupalnih sredstava. Antibiotike treba davati što rijeđe i što kraće. U zadnje vrijeme se često susreće pogoršanje akni za vrijeme antibiotske terapije. Razlog tome je porast gljivica na licu koje izazivaju promjene sličnim aknama. Antibiotici ubijaju dobre bakterije i gljivice koje su potrebne a izazivaju porast štetnih gljivica. Ukoliko se to ne prepozna, tada nastaje zatvoreni krug: akne se pogoršavaju, a organizam oštećuje unosom anitbiotika. Stoga ponekad treba primijeniti i terapiju protiv gljivica u liječenju akni.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu