akne

Što je važno kod liječenja akni?

Akne su kronična upalna bolest ovisna o genetici, prehrani, stresu i hormonalnom poremećaju koja započinje početkom puberteta, a kod žena može trajati i do 40-ih godina.

Mogu li se ukloniti ožiljci od akni i crvenilo kože?

Ožiljci od akni danas se mogu odlično ukloniti, ne 100%, ali se mogu znatno ukloniti da se gotovo niti ne vide. Laseri su uglavnom metoda izbora. Više nije potrebno sačekati da akne prođu kako bi se riješili ožiljci već se mogu uklanjati i za vrijeme trajanja akni. Ožiljci se danas mogu i moraju spriječiti pravodobnom terapijom. Crvenilo kože koje nastaje zbog upale nije pravi ožiljak, ali predstavlja veliki estetski problem koji se može ukloniti.

Uklanjanje crvenila

Crvenilo kože nastaje jer je na tom mjestu bila jaka upala, ali je nažalost potrebno jako dugovremena kako bi crvenilo samo prošlo. Danas se svi tretmani temelje na primjeni optičke energijekoja ima protuupalni učinak i uništava krvne žile koje daju crvenilo kože. Prosječno je potrebno 1 do 3 tretmana kako bi se crvenilo uklonilo, ali nekad može biti potreban i koji tretman više. U tu se svrhu koriste laseri KTP 532 nm, Pulsed Dye Laser 585 nm te AFT tretman.

Što je važno kod liječenja akni?

  • Osnova liječenja akni je redovito uklanjanje komedona čišćenjem lica i održavanje otvorenih pora terapijom te tretmanima, kako se ne bi začepile.
  • Zbog mogućnosti pogoršanja akni javite se odmah na prvi znak pogoršanja.
  • Pogoršanja akni nastaju uslijed komedona koji su se upalili i nisu se na vrijeme očistili ili vidjeli, uslijed stresa te hormonalnih promjena te se javite što prije radi promjene terapije. 
  • Kontracepcija i antibiotici su drugi korak u liječenju akni. 
  • Sami tretmani nisu dostatni da izliječe akne te se moraju kombinirati s terapijom.

Kada se koriste tretmani protiv akni?

Koriste se za blaže i srednje teške oblike akni. Tretmani su nadopuna terapiji za akne te se provode samo zajedno s propisanom terapijom. Sami tretmani nisu dovoljni za izlječenje akni. Tretmani se temelje na protuupalnom učinku, održavanju otvorenih pora i uništenju lojnih žlijezda. Kod pogoršanja akni tretmani imaju posebnu važnost jer sprječavaju daljnje pogoršanje te se savjetuju kod naglih pogoršanja, primjerice pred ciklus ili tijekom stresa. Kod dugotrajnih akni i kod žena s hormonalnim poremećajima tretmani su od velike pomoći te mogu odgoditi kontracepciju ili zamijeniti antibiotike. Na temelju izraženosti akni, stanju pora i kože određuje se vrsta tretmana. Preporuča se kombinacija raznih tretmana radi što boljeg rezultata uz povremene tretmane održavanja.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu