Novosti iz svijeta zdravlja i ljepote

čet, 23. 10. 2008.

Primjena frakcijskih lasera u estetskokorektivne svrhe

U posljednje vrijeme frakcijski laseri imaju sve veću važnost u brojnim estetskokorektivnim primjenama kao i u liječenju bolesti koje se nisu mogle uspješno tretirati dosadašnjom terapijom i metodama. Svakim danom povećava se njihova primjena. Svi frakcijski laseri nisu isti niti imaju iste primjene te karakteristike.

Jedno od često postavljenih pitanja jest: Koji je najbolji frakcijski laser? Odgovor je: Svi su najbolji ako ih primijenimo za odgovarajuću indikaciju. Uloga specijalista je da to prepozna i primijeni. Uz to, treba voditi računa o očekivanjima klijenta, stanju i kvaliteti kože, duljini oporavka i drugim faktorima. Kada se po tome odabere odgovarajući laser i tome prilagodi jakost tretmana, dobivamo najbolje rezultate. Frakcijski laseri dijele se na ablativne i neabalativne. Svi imaju isti princip djelovanja: izazivanje mikroskopskih oštećenja ispod površine kože, što se izbacuje te nadomješta novim tkivom. Razlika je u tome što se kod neablativnih lasera ne oštećuje koža, a kod ablativnih se lasera oštećuje. Stoga je kod ablativnih lasera nešto dulji oporavak i bolji rezultat.

Najpoznatiji neablativni laser je Fraxel, valne duljine 1550 nm. Uz njega postoje i drugi laseri valne duljine 1450 i 2940 nm. Kod Fraxela 1550 nm i Affirm lasera 1450 nm tretman je bolan i neugodan zbog njihove kratke valne duljine, jer se radi o infracrvenom području gdje je pri tretmanu najizraženiji toplinski efekt. Kod Dualis lasera valne duljine 2940 nm tretman je manje bolan i neugodan zbog veće valne duljine gdje je slabiji toplinski efekt. Svi neablativni laseri imaju podjednake rezultate, no Dualis ipak daje nešto bolje rezultate. Kako bi se uklonili bol i nelagoda, potrebno je koristiti hlađenje zrakom ili lokalnim anestetikom u obliku kreme kod obje vrste lasera.

Za osobe koje nemaju mnogo vremena za oporavak i nemaju jače izražene bore te ožiljke, neablativni laseri čine odabir izbora. Ukoliko su jače izražene promjene koje želimo ukloniti i nije bitno vrijeme oporavka, savjetuju se ablativni laseri. Isto tako, ako želite ukloniti vaš problem iz prvog tretmana ili sa što manje tretmana, tada su izbor ablativni frakcijski laseri. Ugrubo se može reći kako jedan tretman ablativnog lasera vrijedi kao tri tretmana neablativnog lasera. Kod ablativnih lasera možemo prilagoditi tretman te raditi slabijom snagom uz kraće vrijeme oporavka, ali i slabiji rezultat. Ukoliko želite ukloniti ožiljke, čini se kako je za sada erbium 2940 nm frakcijski laser najbolji izbor, iako C02 frakcijski laser po rezultatima nimalo ne zaostaje, samo je oporavak dulji te je potreban manji broj tretmana. Što se tiče efekta zatezanja i pomlađivanja, frakcijski C02 laser daje najbolje rezultate uz oporavak oko 4 do 7 dana.

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah 01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

Pitajte doktora Kaliternu

Za najbrže informacije o tretmanima ili brzo naručivanje nazovite odmah

01/4828-961

Besplatne online konzultacije

Opišite doktoru Kaliterni Vaše stanje ili pošaljite sliku i doktor Kaliterna će Vam se osobno javiti sa stručnim savjetom i rješenjem.

*Vaša privatnost je apsolutno sigurna i Vaša pitanja čita isključivo doktor Kaliterna

Pitajte doktora Kaliternu