Tetovaže - uklanjanje - Poliklinika Poliderma

Preporučamo

Video galerija

Galerija rezultata prije i poslije

Foto galerija

Tetovaže - uklanjanje

Povijest tetoviranja stara je gotovo koliko i čovječanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, neovisno o stupnju razvoja. Dokaze ovoj tvrdnji pronalazimo još u kamenom dobu, na crtežima po zidovima pećina. Zadnjih 5 do 10 godina dolazi do naglog porasta tetoviranja. Prvotni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, no s vremenom su poprimili potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo osobnost, stavove… No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla jer ih poslodavac smatra neprimjerenima. Drugi razlog je socijalne prirode, primjerice nakon poroda mnogim ženama počinju smetati. Do pojave lasera nije postojao adekvatni način uklanjanja tetovaža te su često zaostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju, i to bez ožiljaka.

Ako isti dan napravite tretman pregled se ne naplaćuje.

Tetovaže - uklanjanje

Povijest tetoviranja stara je gotovo koliko i čovječanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, neovisno o stupnju razvoja. Dokaze ovoj tvrdnji pronalazimo još u kamenom dobu, na crtežima po zidovima pećina. Zadnjih 5 do 10 godina dolazi do naglog porasta tetoviranja. Prvotni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, no s vremenom su poprimili potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo osobnost i stavove. No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla jer ih poslodavac smatra neprimjerenima. Drugi razlog je socijalne prirode, primjerice nakon poroda mnogim ženama počinju smetati. Do pojave lasera nije postojao odgovarajući način uklanjanja tetovaža te su često zaostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju, i to bez ožiljaka.

Što je tetoviranje? Jesu li tetovaže trajne?

Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. tvari koja daje boju, pod kožu. Uglavnom se radi o namjernom unošenju pigmenta, iako se ponekad radi i o slučajnom unosu, kao što je primjerice barut kao posljedica eksplozije. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi i drugi spojevi. Nakon unošenja pigmenta obrambene ga stanice organizma doslovce gutaju i tako ostaje trajno u njima. Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gdje ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem dijelu drugog sloja kože. Dio pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po cijelom tijelu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta te tetovaža može malo izblijedjeti. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina većim dijelom nestanu.

Koji su načini uklanjanja tetovaže?

Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.
1. SALIBRAZIJA - Najstarija metoda koja se koristila još u staroj Grčkoj. Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali nema smisla govoriti o tome koliko je bolna i neugodna jer se sol drži na živoj rani.
2. ABRAZIJA - Koriste se razni kristali ili dijamant koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože s pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se ne ukloni potpuno. Nakon toga rana tjednima cijeli uz oticanje tretiranog dijela.
3. OPERACIJA - Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško cijeli.
4. PEELING - Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjanju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi. Veća je mogućnost da se otrujete nego da uklonite tetovažu.
5. LASERI - Koristili su se razni laseri, poput erbium, CO2, argona. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz katastrofalne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls, i za tu svrhu se koriste tzv. Q-Switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci. IPL uređaji se ne preporučuju za uklanjanje tetovaža.
6. OSTALO - Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne rezultate. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, uništenje toplinom…

Q-Switch laseri

Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera. Kromofora, tj. obojena tvar, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene valne duljine. Laseri djeluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserske zrake oslobodi se energija koja uništi pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. Ono po čemu se Q-Switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog impulsa. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa mjeri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se pigment uništio, osnovni je preduvjet ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Za to se vrijeme razvije temperatura veća od par stotina stupnjeva Celzijusa koja doslovce topi pigment i pretvara ga u paru, a okolno tkivo bude pošteđeno. Svaki pigment ima određeni raspon valnih duljina koje upija.

Koliko je tretmana potrebno kako bi se uklonila tetovaža?

Teško je govoriti o prosječnom broju tretmana uslijed brojnih faktora o kojima to ovisi: o veličini te bojama tetovaže, profesionalnom ili amaterskom radu, vrsti pigmenta (je li čist ili pomiješan), dubini unosa i količini pigmenta. Najvažniji su znanje i iskustvo operatera, vrsta lasera i obrambene stanice koje uklanjaju uništeni pigment. Velike su razlike među ljudima u sposobnosti obrambenih stanica da uklone pigment. Može se reći kako prosječno treba 3 do 5 tretmana ako je riječ o profesionalnoj tetovaži. Kod amaterskih tetovaža broj tretmana može biti veći jer se pigmenti miješaju i pigment nije jednakomjerno unesen u kožu, što otežava uklanjanje. Ovisno o vrsti, veličini i mjestu tetovaže, ponekad broj tretmana može biti i veći. Nije moguće predvidjeti broj potrebnih tretmana i njihov rezultat. Kod miješanja pigmenta laser slabije djeluje, što je glavni razlog težeg uklanjanja amaterskih tetovaža. Svježe tetovaže u pravilu se uklanjanju tek jednu godinu nakon tetoviranja. Razlog tome je što pigment kroz to vrijeme putuje kroz slojeve kože. U protivnom, ako bi se tretirala svježa tetovaža, rezultati bi bili lošiji.

Za najbolje rezultate potrebno je sačekati da prođe jedna godina od tetoviranja, jer tada je pigment prestao putovati kroz kožu. Prvo se uradi tretman slabijom snagom kako bi se ocijenila reakcija. Prvi tretman zato uvijek daje slabiji rezultat radi procjene reakcije kože na tretman. Cilj je izazvati reakciju kako bi tetovaža potamnila, tj. pobijelila. Nakon toga zaostaje rana koja cijeli. Razmak između tretmana je oko 6 do 8 tjedana. Kod svakog idućeg tretmana postupno se povećava snaga laserskog impulsa. Tretman se ne smije započeti s većom snagom impulsa jer prvo treba ocijeniti reakciju na tretman. Savjetuje se raditi veći razmak između tretmana, koristiti slabiju lasersku snagu, jer je bolje učiniti koji tretman više kako bi se postigao vrhunski rezultat. Ako se koristi veća snaga impulsa broj tretmana je manji, ali je moguć gubitak pigmenta!

Može li se tetovaža ukloniti u cijelosti?

Jednobojne tetovaže se najbolje uklanjanju, dok se višebojne tetovaže dobro uklanjaju, ali ih je mnogo teže ukloniti uz veći broj tretmana. Možemo reći da se tetovaža ukloni gotovo u cijelosti, no nije ju moguće u potpunosti ukloniti. Moguće je da ponekad zaostanu obris tetovaže ili jedva naznačeni dijelovi tetovaže. Kod tetovaža s više boja uslijed miješanja pigmenta mogu zaostati slabo vidljivi tragovi boja. Neke boje slabije se uklanjanju ukoliko se kod amaterskog tetoviranja koriste pigmenti slabije kvalitete. Profesionalne tetovaže se stoga najbolje uklanjaju, zbog čistoće i kvalitete pigmenta.

Je li tretman bolan?

Koristi se lokalna anestezija u obliku kreme ako ste jako osjetljivi ili ako je tetovaža na osjetljivom mjestu te nema boli niti nelagode. U većini slučajeva nije potrebna anestezija jer se koristi hlađenje kože zrakom te tretman nije bolan niti neugodan. Osjećate manje peckanje i slabije žarenje, u svakom slučaju mnogo je ugodnije od samog tetoviranja.

Koje su moguće komplikacije?

Razvoj komplikacija sveden je na minimalnu moguću mjeru. Kako bi se izbjegla i najmanja komplikacija, savjetuje se raditi sa slabijom snagom i koristiti veći razmak između tretmana, što u konačnici znači koji tretman više. Ako se radi s većom snagom broj tretmana je manji, ali je veći rizik od razvoja komplikacija.
Moguće komplikacije:

  • OŽILJCI – Razvoj je gotovo zanemariv. Moguće je manje oštećenje kože na površini, poput hrapavosti, što se kasnije izgladi. Osobe s keloidima imaju manji rizik za razvoj keloida na mjestu tretmana.
  • GUBITAK PIGMENTA – Razvije se dosta rijetko. Ne dolazi do potpunog gubitka pigmenta, nego to područje može biti nešto svjetlije u odnosu na okolnu kožu. Često se s vremenom pigment sam vrati.
  • RAZVOJ PIGMENTACIJE – Moguć je razvoj tamnije pigmentacije koja se sama povuče ili se ukloni laserom.
  • INFEKCIJE – Minimalna mogućnost za razvoj.
  • ALERGIJSKE REAKCIJE - jako rijetko
Sadržaji objavljeni na ovim stranicama zaštićeni su prema Zakonu o autorskimm pravima RH, te se ne smiju koristiti i preuzimati bez pismene dozvole autora.
Dinko Kaliterna Poliderma Youtube Dinko Kaliterna Poliderma Google Plus Dinko Kaliterna Poliderma Facebook